ВИСОКОПІЛЬСЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Херсонська область

Сказ – особливо небезпечне захворювання!

Дата: 17.05.2024 14:08
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

       Сказ – особливо небезпечне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи (агресія, відсутність боязливості, пригнічення, спотворений апетит, не спровокований напад на людей чи тварин тощо) і закінчується загибеллю.    

       Лікування даної хвороби відсутнє. Передається від хворих тварин шляхом укусу або ослинення шкіри чи слизових оболонок, особливо за наявності на них мікротравм.   

       В разі невчасного звернення, при укусі твариною, до лікувального закладу та не проведення профілактичного лікування людини – настає  смерть.    

      Що потрібно  робити якщо покусала тварина:

  – якщо Ви не знаєте господаря тварини, яка вкусила вас або Вашу дитину, терміново зверніться в травматологічний пункт. У будь-яких ситуаціях, коли укус завдано маловідомою або хворою на сказ твариною, яка загинула, або зникла в період спостереження, постраждалому проводять повний курс щеплень проти сказу;

 – якщо вас покусала дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу) не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, воно не дуже сильне). Треба дати слині тварини разом з кров’ю вийти з рани;

– місце укусу слід ретельно промити господарським милом (воно допоможе боротися з вірусом сказу) , шкіру навколо рани обробити йодом, накласти на рану стерильну пов’язку. Обов’язково відразу ж звернутися в лікарню.

       Дотимуйтеся правил утримання домашніх тварин: охороняйте домашніх улюбленців від укусів інших тварин; регулярно робіть щеплення проти сказу сторожовим та мисливським собакам; не заводьте собак та кішок заради забави, не викидайте їх на вулицю; у разі зміни поведінки тварин негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби; мийте руки після того, як погладили тварину; виводьте тварину на прогулянку лише в наморднику та на повідку; при виявленні трупів диких тварин, не підпускайте до них домашніх тварин, не торкайтеся до них.

         Через бойові дії збільшилася чисельність бродячих та здичавілих собак та котів, а призупинення полювання призвело до різкого зростання чисельності лисиць  – природного резервуару сказу.

          Пам’ятайте:

тільки при своєчасному застосуванні антирабічних препаратів гарантований повний захист від захворювання на сказ!

Тому дуже важливо, щоб люди усвідомлювали, що  СКАЗ – це небезпечно!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь