ОБЕРЕЖНО! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!
Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує!!!!!!
Відповідно до висновку звітів про результати дослідження Миколаївської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 19.06.2024 №001446 п.м./24 та №001447 виявлено захворювання тварин на африканську чуму свиней в господарстві ПрАТ «Придніпровське» с. Новоолександрівка Новоолександрівської ОТГ Бериславського району. Рішенням засідання ДНПК при Бериславській РДА від 19.06.2024р. за №16 господарство оголошено неблагополучним пунктом, введені карантинні обмеження та затверджено План заходів щодо ліквідації АЧС.
Шановні жителі району повідомляємо, що африканська чума свиней – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю. Вірус АЧС не несе загрози для здоров’я людини, але спричиняє значні економічні збитки.
Збудник АЧС - це вірус, що містить ДНК, який стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв., у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус.
Основними причинами поширення АЧС є самовільне переміщення тварин та сировини тваринного походження, стихійна торгівля, як тваринами так і сировиною, а також подвірний забій.
Тому, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у свої господарства необхідно :
- утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях; не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами; проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;
- регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині; облаштувати при входах/виходах в приміщення, де утримуються свині, дезінфікуючі килимки, та забезпечити їх постійну роботу; обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар; постійно вести боротьбу з гризунами;
- не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів;
- не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках;
- обов’язково забезпечувати доступ представників ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів;
- побічні продукти життєдіяльності тварин, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати у спеціально визначених для цього місцях;
- не використовувати для годівлі домашніх свиней харчових відходів, тушок відстріляних диких тварин та боєнських відходів;
- не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
- не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм.
Усвідомлюючи всі ризики та з метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території району, при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області або Бериславської районної державної лікарні ветеринарної медицини.