ВИСОКОПІЛЬСЬКА СЕЛИЩНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Херсонська область

Сказ – особливо небезпечне захворювання!

Дата: 17.05.2024 14:08
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

       Сказ – особливо небезпечне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи (агресія, відсутність боязливості, пригнічення, спотворений апетит, не спровокований напад на людей чи тварин тощо) і закінчується загибеллю.    

       Лікування даної хвороби відсутнє. Передається від хворих тварин шляхом укусу або ослинення шкіри чи слизових оболонок, особливо за наявності на них мікротравм.   

       В разі невчасного звернення, при укусі твариною, до лікувального закладу та не проведення профілактичного лікування людини – настає  смерть.    

      Що потрібно  робити якщо покусала тварина:

  – якщо Ви не знаєте господаря тварини, яка вкусила вас або Вашу дитину, терміново зверніться в травматологічний пункт. У будь-яких ситуаціях, коли укус завдано маловідомою або хворою на сказ твариною, яка загинула, або зникла в період спостереження, постраждалому проводять повний курс щеплень проти сказу;

 – якщо вас покусала дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу) не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, воно не дуже сильне). Треба дати слині тварини разом з кров’ю вийти з рани;

– місце укусу слід ретельно промити господарським милом (воно допоможе боротися з вірусом сказу) , шкіру навколо рани обробити йодом, накласти на рану стерильну пов’язку. Обов’язково відразу ж звернутися в лікарню.

       Дотимуйтеся правил утримання домашніх тварин: охороняйте домашніх улюбленців від укусів інших тварин; регулярно робіть щеплення проти сказу сторожовим та мисливським собакам; не заводьте собак та кішок заради забави, не викидайте їх на вулицю; у разі зміни поведінки тварин негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби; мийте руки після того, як погладили тварину; виводьте тварину на прогулянку лише в наморднику та на повідку; при виявленні трупів диких тварин, не підпускайте до них домашніх тварин, не торкайтеся до них.

         Через бойові дії збільшилася чисельність бродячих та здичавілих собак та котів, а призупинення полювання призвело до різкого зростання чисельності лисиць  – природного резервуару сказу.

          Пам’ятайте:

тільки при своєчасному застосуванні антирабічних препаратів гарантований повний захист від захворювання на сказ!

Тому дуже важливо, щоб люди усвідомлювали, що  СКАЗ – це небезпечно!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь