БЛУТАНГ - небезпека для жуйних тварин!
Блутанг – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання (синоніми – катаральна лихоманка овець, синій язик, реовірусна інфекція овець), до якого є сприйнятливими жуйні тварини. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит.
Вірус блутангу вражає всіх жуйних, частіше овець та велику рогату худобу, передається через укуси комах, зокрема мокреців, які є основними переносниками. Інші кровосисні комахи (комарі, кліщі) також можуть бути джерелами захворювання. Пряме зараження між тваринами не відбувається. Поширення вірусу відбувається в основному в теплу та вологу погоду, що пояснює зростання випадків інфікування в літній період.
Хвороба у овець характеризується підвищенням температури до 42,5°С, гіперемією шкіри голови, губ і слизових оболонок, виразковими ураженнями слизової рота, виділенням пінистої слини, зміною кольору язика на синюшний відтінок, запаленням та болючістю копитець, труднощами з прийомом корму, що призводить до виснаження та загибелі.
У великої рогатої худоби хвороба проявляється лихоманкою, запаленням шкіри та слизових оболонок, ураженнями язика та ротової порожнини, підвищеною слинотечею, кульгавістю, порушеннями фертильності, зростанням смертності телят.
Летальність при важких формах захворювання може досягати 100 %.
Блутанг включено до списку хвороб Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) через значні економічні втрати. За даними Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA), спалахи хвороби можуть спричиняти збитки у мільйони євро протягом кількох місяців.
На сьогодні не існує специфічного лікування блутангу, тому для зменшення ризику ймовірного занесення вірусу ключовими є заходи профілактики: боротьба з комахами-переносниками, утримання чутливої худоби в приміщеннях (особливо вночі), застосування інсектицидів (піретроїдів).
Зазначимо: для людей блутанг не становить небезпеки, а м’ясо і молочні продукти від хворих тварин безпечні для споживання.